Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino różowe
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem podawać ryby?
Stara zasada mówi, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.